Підготовка бетонної основи підлоги

Інші дописи
Залишилися питання?
Напишіть їх нам!
Відправляючи заявку, я погоджуюся з політикою конфіденційності і даю згоду на обробку персональних даних.

Щоб створити надійну та довговічну промислову підлогу, необхідна міцна основа, від якості якої безпосередньо залежить термін експлуатації всієї конструкції та термін служби фінішного покриття. Підготовка основи підлоги - це один з найважливіших етапів облаштування будь-якого виду підлогового покриття, і тому до його укладання потрібно поставитися серйозно і відповідально.

Бетонна основа є найбільш поширеним варіантом основи для будь-якого виду підлогового настилу. Для того, щоб отримати якісне бетонне покриття, потрібно дотримуватися певних правил:

  • при проектуванні конструкції підлоги потрібно враховувати всі особливості та нюанси приміщення;
  • не економити на матеріалах - використовувати тільки якісні товари перевірених виробників;
  • при облаштуванні бетонної основи дотримуватися всіх технологій;
  • використовувати професійну будівельну техніку і високоефективне обладнання для виконання робіт по бетонним підлогам;
  • контролювати якість на всіх етапах виконання робіт;
  • забезпечити правильний догляд за основою в період її застигання та набуття міцності;
  • згідно з проектом своєчасно нарізати деформаційні шви.

Вимоги до бетонної основи

Потрібно пам'ятати, що пред'явлені вимоги до бетонної основи для кожного виду підлогового покриття індивідуальні. У своїй же статті ми розглянемо вимоги до основи під монолітні полімерні підлоги. Щоб досягти найкращої якості промислової полімерної підлоги, варто дотримуватися наступних основних рекомендацій:

  • Марка бетону не нижче М250-М350, інша марка не підходить через низьку якість. Використовуючи неякісні матеріали, неможливо зробити довговічну і міцну полімерну підлогу.
  • Наявність гідроізоляції, яка є важливим пунктом для досягнення довговічності покриття.
  • Гладкість і рівність бетонної основи. Рівність полімерної підлоги буде відповідати рівності підготовленої основи. Навіть невеликі перепади і нерівності суттєво впливають на фінальний зовнішній вигляд покриття.
  • Бетонна основа повинна набирати міцність в температурному режимі не нижче + 15 ° С і не менше 28 днів.
  • Товщина бетонної основи повинна відповідати виду і рівню навантажень, які закладені в проектній документації.
  • Армування бетонної стяжки.
  • Згідно з проектом необхідно нарізати деформаційні шви, виконати нахили й дренажні лотки.
  • Роботи з нанесення полімерного шару варто починати після того, як основа підлоги набере необхідну міцність.

Вологість основи

Згідно із будівельним керівництвом по влаштуванню ізоляційних, оздоблювальних, захисних покриттів стін, підлог і покрівель будівель і споруд (СНіП 3.04.01-87) вологість основи не повинна бути більше ніж 4%. Якщо вологість перевищує це значення, то потрібно перевірити капілярне підняття ґрунтових вод, оскільки це може слугувати причиною відшарування полімерного покриття від бетонної підлоги. Основною причиною високого показника вологості є відсутність якісної гідроізоляції, яка перешкоджає підвищеному зволоженню бетонної основи.

Перед нанесенням полімерного покриття фахівці повинні провести вимірювання вологості основи за допомогою спеціального будівельного приладу - гігрометра.

Температурно-вологісний режим

При укладанні бетонних покриттів потрібно дотримуватися певного температурно-вологісного режиму, який зазначений у технічній документації. Температура повітря в приміщенні повинна бути не нижче 15 ° С, оскільки занадто низька температура уповільнює швидкість хімічної реакції гідратації бетону, тобто застигання і набору міцності, а надто висока - прискорює реакцію, що призводить до тиску в бетоні та появі деформацій.

Міцність бетонної основи

Згідно з будівельними нормами й правилами щодо покриття підлог (СНіП 2.03.13-88 пункт 5.3), основу під полімерні монолітні покриття слід укладати з бетонної стяжки класу по міцності на стиск не нижче 15МПа (М 200); з цементно-піщаного розчину з міцністю на стиск не менше 20 МПа (М 250). Оптимальна міцність бетону - В 22,5 або М 300.

Підготовка бетонної поверхні

Підготовка бетонної поверхні перед нанесенням фінішного покриття — дуже важливий етап облаштування промислової підлоги, від якого залежить адгезія полімеру до бетону.

Перш за все, потрібно очистити поверхню бетонної основи від пилу, масляних плям та інших забруднень, вирівняти поверхню й усунути дрібні дефекти, обов'язково видалити цементне молочко, згідно з проектом оформити необхідні ухили й лотки та нарізати деформаційні шви.

Основними способами обробки бетонної основи є: дробеструйна і піскоструйна обробка, шліфування і фрезерування поверхні.

Ми часто отримуємо питання щодо шліфування бетонної основи, тому зараз ми коротко дамо відповіді на найбільш популярні: в яких випадках виконується шліфування підлоги та які існують технології шліфування бетонної підлоги.

Шліфування бетонної підлоги

Перед нанесенням полімерного шару бетонну підлогу шліфують, щоб надати основі необхідний ступінь шорсткості для надійного зчеплення матеріалів.

Шліфування нової бетонної основи потрібне для усунення так званого цементного молочка та мінімального вирівнювання нерівностей укладання бетону. Стару основу шліфують для усунення різного роду забруднень, усунення дрібних відколів і вирівнювання.

Шліфування бетонної підлоги можна здійснити двома способами: сухим або вологим. Для бетонної основи краще застосовувати сухе шліфування. Це обумовлено тим, що відразу після закінчення шліфування і знепилювання за допомогою будівельного пилососа можна приступати до нанесення фінішних покриттів, що неможливо зробити за допомогою мокрого способу шліфування.

Як зміцнити бетонну підлогу

Сама по собі бетонна основа є пористою, тому потребує зміцнення поверхні й закриття пор. Перед введенням в експлуатацію обов'язковим етапом є зміцнення поверхні за допомогою спеціальних хімічних просочень зі зміцнюючим складом й топінга. Обидва варіанти добре розв'язують проблеми пилоутворення, появи відколів і тріщин, сильного зносу поверхні.

 

Дізнатися ціну
Ваше ім'я:*
Телефон:
E-mail: *
×
×
Повідомити, коли з'явиться
Ваше ім'я: *
E-mail: *
×
Замовте дзвінок
і ми вам зателефонуємо!
Відправляючи заявку, я погоджуюся з політикою конфіденційності і даю згоду на обробку персональних даних.

Запит відправлено. Ми обов'язково Вам зателефонуємо.

×
×