Проблеми бетонної підлоги та їх причини

Інші дописи
Залишилися питання?
Напишіть їх нам!
Відправляючи заявку, я погоджуюся з політикою конфіденційності і даю згоду на обробку персональних даних.

Бетонна підлога є найбільш традиційним і найпопулярнішим рішенням для облаштування промислових підлог. Такий вид підлоги характеризується прекрасними властивостями: міцністю і надійністю, стійкістю до впливів різного характеру, негорючістю, екологічністю.

Якщо при облаштуванні бетонного покриття дотримуватися всіх рекомендацій і технологій укладання, то така підлога буде радувати Замовника своєю довговічністю не один рік; і навпаки: безвідповідальне ставлення призводить до порушення нормальної роботи й в подальшому - руйнування.

Але в цьому світі немає нічого вічного, тому в процесі тривалої експлуатації підлога піддається різним факторам, під постійним впливом яких покриття втрачає свої технічні характеристики й вимагає реконструкції або капітального ремонту всієї конструкції.

Для того, щоб розуміти, який вид ремонту необхідний Вашій бетонній підлозі, потрібно розібратися з видами дефектів і природою їх появи, адже для кожного окремого випадку потрібно використовувати спеціальну технологію усунення.

Основні дефекти бетонної підлоги

Перш ніж ми почнемо описувати проблеми промислової бетонної підлоги, ми б хотіли визначити причини руйнування бетонної поверхні та появи дефектів. До основних причин відносяться такі чинники:

  • Першою причиною є помилки в технології виготовлення бетонної підлоги. Про технічні вимоги, яких потрібно дотримуватися під час укладання бетонної основи, Ви можете прочитати тут.
  • Використання бетону низької якості (нижче М350, М-250).
  • Відсутність армування підлоги або його неправильна схема.
  • Відсутність деформаційних швів, їх неправильна нарізка або гідроізоляція.
  • Високі навантаження при виготовленні бетонної підлоги.
  • Умови вологості й температури не відповідають умовам набору міцності підстави.
  • Укладання фінішного шару до повного набору міцності підставою.

Всі дефекти, які з'являються на бетонній підлозі, можна розділити на наступні категорії:

  • пошкодження бетонної підлоги, які виникли в результаті хімічного або зовнішнього (кліматичного) впливу;
  • пошкодження, які виникли в результаті експлуатації підлоги;
  • механічні пошкодження, які проявляються внаслідок впливу різного роду факторів (про них ми більш детально напишемо нижче).

До найбільш поширених пошкоджень бетонної підлоги можна віднести: відшарування верхнього шару, пил, тріщини, обвітрювання, раковини.

Відшарування верхнього шару

Такий дефект виникає найчастіше через наступні фактори: не вилучення цементного молочка, швидкого випаровування вологи з основи, використання неякісної цементної суміші або суміші з технологічно неправильними пропорціями компонентів, неякісна обробка і підготовка основи.

Як виправити відшарування верхнього шару? Для ремонту дефектних ділянок підлоги можна використовувати такі технології: ін'єктування із застосуванням спеціальних ремонтних сумішей на основі полімерних складів. Якщо дефектна ділянка занадто велика, то варто все-таки провести демонтаж покриття.

Запилювання поверхні бетонної підлоги

Основна причина криється у слабкій міцності цементного шару, що є результатом недостатньої кількості цементу в бетонній суміші, неправильного догляду за покриттям, надлишкового шліфування. Щоб уникнути виникнення пилу промислової підлоги, замість фінішного шару використовують спеціальні хімічні просочення, в тому числі топінг. Топінг - це найнадійніший спосіб знепилити бетонну підлогу.

Тріщини в бетонній підлозі

Даний дефект є найпоширенішою проблемою при укладанні й експлуатації бетонної підлоги. Виникнення тріщин може бути результатом порушення технології влаштування підлоги, відсутністю деформаційних швів або їх неправильна нарізка, надмірне навантаження на основу, усадка основи, швидке висихання поверхні, наявність протягів в приміщенні, потрапляння прямих сонячних променів.

Дрібні тріщини в бетонній підлозі називають павутиною або сіткою. Ці мікротріщини проявляються по всій поверхні підлоги, особливо це стосується топінг підлог. Павутинка не порушує цілісності конструкції бетонної підлоги.

Як прибрати тріщини в бетонній підлозі? Для усунення дефекту проводиться ін'єктування тріщин в бетоні з використанням ремонтних складів на основі полімерних смол або мікроцементних матеріалів.

Обвітрювання поверхні бетонної підлоги

Основною причиною, як вже зрозуміло з назви дефекту, є обвітрювання поверхні бетонної підлоги при висиханні. Щоб уникнути обвітрювання, в приміщенні потрібно позбутися від протягів, а також в період висихання і набору міцності основи над нею натягують спеціальні непродувні тенти.

Раковини

В основному, з'являються від впливу води та рідинних хімічних речовин. Хоч такий дефект не несе серйозних наслідків для конструкції підлоги, проте, якщо раковину вчасно не усунути, вона може перетворитися на повноцінне відшарування. Найпростіший спосіб ремонту раковини - заповнення її спеціальною сумішшю на основі полімерного матеріалу з наповнювачем.

Фахівці нашої компанії завжди готові проконсультувати Вас з питань влаштування бетонних підлог, допомогти виявити дефекти та підказати методи їх усунення. І не забувайте: краще рішення щодо усунення проблем і дефектів бетонної підлоги - це їх профілактика!

Профілактика механічних дефектів

Щоб запобігти можливості появи механічних пошкоджень в бетонній підлозі, потрібно:

  • дотримуватися технологію укладання;
  • не економити на матеріалах;
  • використовувати клас бетону, який розрахований під передбачувані навантаження;
  • не допускати навантаження на поверхню підлоги, що перевищують допустимі значення.
Дізнатися ціну
Ваше ім'я:*
Телефон:
E-mail: *
×
×
Повідомити, коли з'явиться
Ваше ім'я: *
E-mail: *
×
Замовте дзвінок
і ми вам зателефонуємо!
Відправляючи заявку, я погоджуюся з політикою конфіденційності і даю згоду на обробку персональних даних.

Запит відправлено. Ми обов'язково Вам зателефонуємо.

×
×