Арматура або фібра для промислової підлоги

Інші дописи
Залишилися питання?
Напишіть їх нам!
Відправляючи заявку, я погоджуюся з політикою конфіденційності і даю згоду на обробку персональних даних.

Промислові бетонні підлоги є найбільш поширеним варіантом облаштування підлоги в промисловому будівництві. Щоб зробити бетонну підлогу міцною і забезпечити її довговічну експлуатацію, виконують армування стяжки бетонної основи. У цій статті ми опишемо, що таке армування, коли необхідне армування підлоги та які бувають способи армування.

Армування - це комплексна робота, яка виконується на початкових етапах облаштування промислового бетонної підлоги. Дана технологія є досить економічно вигідним процесом, оскільки зменшує витрати бетону. Це пов'язано зі скороченням товщини бетонної плити.

Армований бетон ще називають залізобетоном. Під час застигання бетон зменшується в обсягах, тим самим щільно обхоплюючи арматуру. Під час експлуатації під навантаженнями бетон і арматура працюють як одне ціле. До переваг армування можна віднести наступні фактори:

  • армування підвищує загальну міцність конструкції;
  • продовжує термін служби бетонної стяжки й промислової підлоги в цілому;
  • допомагає запобігти появі тріщин при усадці основи й мікротріщин після висихання бетону;
  • після армування напруга в основі розподіляється рівномірно.

Коли необхідне армування бетону

Армування необхідно проводити в наступних випадках:

  • при укладанні промислової підлоги в приміщеннях з високими механічними, вібраційними навантаженнями та важким виробничим обладнанням;
  • обов'язково армування виконується в стяжках товщиною понад 50 мм;
  • при облаштуванні полімерних наливних підлог, оскільки вимоги до міцності і якості основи під цей тип підлоги дуже високі;
  • армування рекомендують проводити в підлогах приміщень, в яких спостерігаються перепади температур.

На думку фахівців, будь-яка промислова підлога повинна бути армована. Тільки тоді вона зможе витримувати високі навантаження від інтенсивного пішохідного і транспортного руху, механічних впливів, ударів, вібрацій, перевезення вантажних візків, переміщення верстатів та іншого важкого виробничого обладнання.

Популярні види армування

До основних методів армування промислових бетонних підлог відносяться такі технології:

  1. Застосування металевого арматурного каркаса (для бетону не нижче В25 марки).
  2. Застосування фібри, яка водиться в робочий бетонний розчин. Такий метод надає основі пластичності.

Існує комбінований метод армування - стяжка промислової підлоги зміцнюється арматурною сіткою, а до складу бетонної суміші додають фібру.

Потрібно відзначити, що метод зміцнення бетону за допомогою арматури є першим досвідом армування у світі, і повноцінна його реалізація відбулася в 19 столітті завдяки французьким винахідникам. Другий же метод, армування за допомогою фібри, вперше був застосований в 70-х роках минулого століття в США.

Армування металевою арматурою

Металева арматура для бетонної підлоги представлена у вигляді решітки зі сталевих прутів. Якщо для промислової підлоги потрібне спеціальне усилення, то решітка розміщується в кілька шарів. Вибір діаметра арматури залежить від виду передбачуваних навантажень, вимог до основи, умов експлуатації підлоги. Чим менше навантаження, тим менший діаметр арматури.

Методика армування за допомогою металевому каркасу дуже трудомісткий і відповідальний процес, і тому довіряти його потрібно виключно професіоналам. Арматурний каркас облаштовується в приміщеннях, покриття для підлоги яких піддаються високим механічним навантаженням.

До переваг металевої арматури можна віднести наступні характеристики:

  • стійкість до деформацій;
  • міцність і надійність;
  • універсальність - можливість застосування в різних видах конструкцій;
  • вогнестійкість;
  • можливість застосовувати різних способів монтажу - зварювання або зв'язка спеціальним в'язальним дротом;
  • хороші адгезійні властивості.

Особливості армування фіброю

Перш ніж розповідати про армування, потрібно розібратися, що ж таке фібра? Фібра - це спеціальна добавка у вигляді волокна, яка застосовується при дисперсному армуванні бетону (додається безпосередньо в бетонну суміш). Фібра може бути виготовлена з різних матеріалів: синтетичних полімерів, сталі, базальту або скла.

У сучасному будівництві досвід і попит застосування армування за допомогою фібри постійно зростає, удосконалюються технології виробництва самого волокна. Ми впевнені, що даний вид армування незабаром буде ще більше затребуваним і буде застосовуватися при кожному облаштуванні промислової підлоги, адже більш простого і ефективного способу армування бетону ще не винайшли.

Використання фібробетону дозволяє відмовитися від «класичного» армування арматурою або арматурною сіткою. Ми розповімо про два види фібри для бетону: металевої та поліпропіленової (полімерної), які застосовуються для бетону марки не нижче B25-B30.

Металева фібра для бетону

Фібра стальна анкерна являє собою відрізки сталевого дроту з відігнутими кінцями (анкерними відгинами). Застосування сталевої фібри підвищує міцність бетонної основи на стискання і на розтягнення при вигині, ударостійкість, довговічність конструкції, підвищує опір абразивного зносу. Крім того, металева фібра підвищує водонепроникність стяжки, опір до перепадів температур і робить бетонну підлогу морозостійкою.

Рекомендована пропорція даної фібри: 25 кг на 1м3.

Полімерна фібра для бетону

Полімерна фібра - це сучасне та унікальне рішення для мікроармування промислових підлог і є гідною альтернативою металевому каркасу і сталевій фібрі. Дана фібра являє собою жорстке синтетичне волокно, яке виробляється з первинного поліпропілену.

У порівнянні з металевою фіброю, полімерна фібра не робить суміш важкою, не шкодить бетононасосам, не підлягає корозії й дозволяє скоротити витрати.

Рекомендована пропорція полімерної фібри: 1 - 2,5 кг на 1м3. Коефіцієнт армування полімерної фібри в 1,8 рази вище.

Дізнатися ціну
Ваше ім'я:*
Телефон:
E-mail: *
×
×
Повідомити, коли з'явиться
Ваше ім'я: *
E-mail: *
×
Замовте дзвінок
і ми вам зателефонуємо!
Відправляючи заявку, я погоджуюся з політикою конфіденційності і даю згоду на обробку персональних даних.

Запит відправлено. Ми обов'язково Вам зателефонуємо.

×
×